Genetikçiler Açıkladı: Kelliğe Çare Bulundu!
ABD’li genetikçiler, genleri ‘hackleyerek’ kelliği çözebilecek bir yöntem bulduklarını açıkladılar. Yapılan açıklamalarda, fareler üzerinde yapılan deneylerin ardından 10 gün içinde tüylerin çıkmaya başladığı belirtildi.
Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, farelerin genlerini başarılı bir şekilde hacklediklerini ve bunun sonucunda saç büyümesini teşvik ettiklerini belirttiler.
Hakemli bilim dergisi PNAS’ta yayınlanan araştırmada, zamanla sertleşen saç kökü kök hücrelerinin mikroRNA vasıtasıyla yumuşatılmasının tekrar saç çıkarabildiği ortaya çıktı.
Bilim adamlarına göre, tıpkı eklemlerin yaşlandıkça sertleşmesi ve hareket etmesinin zorlaşması gibi, saç köklerini oluşturan kök hücreler de sertleşerek saçların uzamasını zorlaştırıyor.
Araştırma grubu, bu kök hücrelerin yumuşatılmasının saç çıkma olasılığını artırdığını buldu.
Çalışma ayrıca saçların yeniden büyümesini sağlamak için kök hücrelerin nasıl yumuşatılacağını da ortaya çıkardı.
Yazıda, miR-205 adı verilen bir mikroRNA’nın üretiminin artırılmasıyla kök hücrelerin yumuşatılabileceğinden bahsediliyordu.
21 ila 23 nükleotit içeren küçük, tek sarmallı moleküllere mikroRNA’lar denir.
Ekip, daha fazla miR-205 üretmek için kök hücreleri genetik olarak manipüle etti. Bu, hem genç hem de yaşlı farelerde saç büyümesine neden oldu.
Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’nde dermatoloji profesörü olan Rui Yi, “10 gün içinde saçları uzamaya başladı” dedi.
Çalışmanın ortak yazarı Yi, “Bunlar üretilen yeni kök hücreler değil” dedi. Saç çıkması için var olan kök hücreleri uyarıyoruz” dedi.
‘Çoğu zaman kök hücrelere sahip olmaya devam ediyoruz. Ancak saç üretme yeteneklerini kaybetmişlerdir. Çalışmamız, hücre mekaniğini düzenleyerek saç büyümesini uyarma olasılığını ortaya koyuyor.’