Enflasyon hedefe yaklaşırken BOJ politikadan çıkış stratejisini tartışacak
Japonya Merkez Bankası (BOJ), Başkan Kazuo Ueda’ya göre %2’lik enflasyon hedefine yaklaşırken aşırı gevşek para politikasından çıkış stratejisini tartışmaya hazırlanıyor. Federal Rezerv’in çıkış stratejisi aynı zamanda alımlarının ve borsada işlem gören fonlardaki (ETF’ler) varlıkların geleceğine ilişkin bir tartışmayı da içerecek.
Ueda Cuma günü parlamentoya yaptığı altı aylık konuşmasında, “Enflasyonun %2 hedefimize istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde ulaşmasını bekleyebilirsek, getiri eğrisi kontrolünü ve negatif faiz oranlarını sona erdirmeyi düşüneceğiz.” dedi. Bazı teşviklerin sona ermesinin o dönemdeki ekonomik, fiyat ve finansal koşullara bağlı olacağını da sözlerine ekledi.
Ancak BOJ, Japonya’nın %2’lik sürdürülebilir bir enflasyon oranı göreceğine henüz ikna olmadığı için şimdilik ultra gevşek politikasını sürdürecek. Ueda, “Enflasyon trendinin 2025 mali yılına kadar kademeli olarak %2’lik enflasyon hedefimize doğru hızlanması muhtemel. Ancak buna pozitif bir ücret enflasyonu döngüsünün de eşlik etmesi gerekiyor.” diyen Ueda, Japonya’da bu döngünün gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda yüksek belirsizlik bulunduğunu da sözlerine ekledi. meydana gelmek.
Tahvil getirisi kontrolü, negatif kısa vadeli faiz hedefi ve büyük varlık alımlarını içeren selefinin devasa teşvikini ortadan kaldırma baskısıyla karşı karşıya kalan Ueda, BOJ’un henüz ETF satmaya yönelik özel bir planının olmadığını söyledi. Banka bunu piyasadaki aksamayı ve bilançosundaki kayıpları en aza indirecek şekilde yapmayı hedefliyor.
Ueda, BOJ’un geçtiğimiz ay enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize ettiğini, enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl da yüzde 2 civarında kalacağını öngördüğünü de belirtti. Ancak bu fazlalık büyük ölçüde artan hammadde maliyetlerini yansıtmaya yönelik fiyat artışlarından kaynaklanmaktadır.
BOJ, fiyatların artmaya devam etmesi ve bunun da iç talep kaynaklı enflasyonda daha fazla artışa yol açması nedeniyle gelecek yıl daha fazla katılık bekliyor. Fiyatların hane halklarının artan yaşam maliyetlerini telafi edecek kadar artmaması nedeniyle tüketim sakinleşirken, Ueda parlamentodaki milletvekilleri tarafından defalarca sorgulandı.
Son dönemde maliyetleri artıran enflasyonun hane halkı ve küçük şirketler üzerindeki etkisini kabul eden Ueda, “Son dönemde maliyetleri artıran enflasyonun reel geliri düşürdüğü, hane halkına zarar verdiği ve bazı küçük şirketlere yük getirdiği doğrudur. ” Bu maliyetlerin neden olduğu enflasyonist baskının eninde sonunda azalmasını bekliyor.
Japon ekonomisi Temmuz-Eylül çeyreğinde daraldı ve art arda iki çeyrek büyümeyi sonlandırdı. Yumuşak tüketim ve ihracattan kaynaklanan bu daralma, BOJ’un teşviklerini kademeli olarak azaltma çabalarını zorlaştırıyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.